Een machine of installatie heeft geen vaste levensduur. Sommige installaties gaan jaren mee terwijl andere na slechts twee jaar niet meer voldoen. Het is dan ook belangrijk om te weten wanneer je moet investeren in een nieuwe machine of wanneer je beter kunt kiezen voor reparatie van de huidige machine. In deze blog behandelen we enkele belangrijke overwegingen die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

De levensduur van machines en installaties

Het is belangrijk om te beseffen dat machines en installaties niet eeuwig meegaan. Sommige installaties kunnen 30 tot 40 jaar meegaan (zie bijvoorbeeld onze case Handige knoppen), terwijl ande re na slechts enkele jaren al niet meer functioneren. Het is dan ook belangrijk om de levensduur van jouw machine goed in de gaten te houden. Let hierbij bijvoorbeeld op toenemende foutmeldingen als een teken dat de conditie van een machine achteruitgaat.

Denken aan de toekomst

Ook is het belangrijk om na ongeveer tien jaar na te denken over de leverbaarheid van onderdelen. Sommige onderdelen zijn na verloop van tijd niet meer te koop. Daarnaast kan het zijn dat processoren bepaalde onderdelen niet meer herkennen. In zo’n geval kan er een HMI ontwikkeld worden maar op den duur zullen er geen technici meer zijn die dit kunnen programmeren.

Houd het netjes

Onderhoud is een belangrijk onderdeel om jouw machine of installatie goed te laten functioneren. Zorg er dan ook voor dat de schakelkasten goed worden onderhouden. Het is belangrijk dat deze er netjes uitzien, want anders kan dat de werking van de machine of installatie beïnvloeden. Door onderdelen goed te onderhouden, hoef je ze minder snel te vervangen.

Het complete plaatje

Als je investeert in een machine, dan moet je ook investeren in de juiste documentatie, technische schema’s en een jaarlijkse check of alles nog goed werkt. Hiermee voorkom je onnodige storingen en kan de machine optimaal blijven functioneren. Zie een voorbeeld hiervan in deze blog.

Verouderde software

Als je met oude software blijft werken, dan loop je steeds verder achter op de ontwikkelingen. Het is daarom belangrijk om op tijd te investeren in nieuwe software en eventueel een nieuwe CPU om de machine aan te sturen. Op deze manier kun je weer jaren vooruit. Lees voor meer inspiratie onze blog ‘Meer productie met dezelfde machine ‘.

Is het nog te maken?

Als een machine of installatie een storing heeft, dan is het belangrijk om te bepalen of de storing het gevolg is van een onderliggende oorzaak. Het heeft namelijk weinig zin om alleen de storing te verhelpen als de onderliggende oorzaak niet wordt weggenomen. Dan ben je als het ware brandjes aan het blussen terwijl je de brandstof niet wegneemt, en dan blijft het fikken. In sommige gevallen is het resultaat dat het beter is om te investeren in een nieuwe machine of installatie.

Met het voorkomen van storingen, hou je je personeel blij én ga je goed om met je beschikbare middelen. Meer weten over welke mogelijke oplossingen er zijn voor het personeelstekort in de technische sector? Download dan het whitepaper over dit onderwerp.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Voor het downloaden van deze whitepaper vragen wij u akkoord te gaan met ons privacystatement.

Bevestiging Privacystatement