Een productieproces heeft altijd een paar punten waar het beter, makkelijker en/of veiliger kan. Als je er niet op gefocust bent te blijven optimaliseren, zorg je er op den duur voor dat machines stil komen te staan en dat ook het rendement lager wordt. Daarom is het belangrijk om de meest voorkomende optimalisatieslagen zo snel mogelijk door te voeren om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van een soepel lopend productieproces.

1 Kijken en gezond verstand gebruiken

Kijken en je gezonde verstand gebruiken: dat klinkt simpeler dan dat het daadwerkelijk is maar de meeste optimalisatieslagen zie je wanneer je erover na gaat denken hoe iets makkelijker kan en met minder inspanning. De meest ‘luie’ mensen hebben vaak de meest simpele maar doeltreffende oplossingen bedacht om taken makkelijker en sneller te laten gaan. Daarom geldt: werk slimmer, niet harder. Zie voor meer inzicht bijvoorbeeld onze case ‘Besparen door een filter‘.

2 Gevolgbestrijding in plaats van oorzaakbestrijding

Gaat er regelmatig iets fout bij een machine waardoor dat ‘ie stil komt te vallen en weet jij toevallig de oplossing waardoor hij weer gaat draaien? Dan doe je aan gevolgbestrijding in plaats van oorzaakbestrijding. Zo kun je kortstondig wel een probleem oplossen, maar voor de lange termijn verhelpt dit niks. Loop daarom het hele proces na om de oorzaak van de storing te vinden. Komt hij bijvoorbeeld alleen op een bepaald tijdstip voor? Of bij een bepaalde operator? Zo ga je nauwkeurig te werk en optimaliseer je het proces. Zie bijvoorbeeld onze blog ‘Het is krom en geel maar geen banaan‘.

3 Een frisse blik op het proces werpen

Je kunt jezelf natuurlijk ook blind staren op een machine. Zeker wanneer je er dagelijks mee werkt en er alles vanaf weet, kan dat er soms juist voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer zien. In dat geval helpt het om een frisse blik in te schakelen om naar het proces te kijken. Iemand die misschien minder, of wel helemaal niet, bekend is met de machine, ziet zaken op een heel andere manier. Misschien draagt die nét de optimalisatieslag aan die jij over het hoofd hebt gezien: ‘Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist‘.

4 Update

Dan is er nog spraken van updaten in de breedste zin van het woord. Door ervoor te zorgen dat alles regelmatig wordt bijgewerkt, van het besturingssysteem tot aan de administratie tot het tijdig vervangen van onderdelen, zorg je ervoor dat de zaak soepel blijft lopen. Zo voorkom je ook dat bepaalde onderdelen dusdanig verouderd zijn dat ze niet meer besteld kunnen worden of dat het bijwerken van een besturingssysteem zo kostenintensief is, dat het geen rendabele oplossing meer is en je beter een nieuwe machine kan aanschaffen. Zie voor meer inzicht bijvoorbeeld onze blog ‘Kleine investering voor groot effect op de werkvloer‘.

5 Administratie bijhouden

Het updaten en bijhouden van de administratie zorgt er daarnaast voor dat iedereen toegang heeft tot belangrijke informatie wanneer zich een fout voordoet. Zo kun je ook makkelijker fouten opsporen. Loopt een machine bijvoorbeeld alleen vast bij een specifieke operator? Dan zou het kunnen dat diegene iets van de machine vraagt dat niet mogelijk zou moeten zijn. In dat geval kun je de machine zo instellen dat die fout niet meer gemaakt kán worden. Ook dat is een manier om het productieproces te optimaliseren. Zie bijvoorbeeld onze blog ‘Tips om de levensduur van machines te verlengen‘.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de beste tips? Volg ons dan op social media om geen enkele update te missen!